Surovi kakav v prahu

Pravi kakav se pridobiva iz kakavovih zrn. Le-ta so med Inki, Maji in Azteki v Srednji in Južni Ameriki veljala za »črno zlato«. Bila so tako cenjena, da so jih poleg zlata uporabljali kot denarno valuto. O njih kroži veliko legend, ena od njih je, da je bil kakavovec sveta rastlina med Inki, njegova zrna pa hrana za bogove.

Kakav v prahu je narejen v postopku hladnega stiskanja, brez pregrevanja, obsevanja in kakšnih dodatkov. Kakavova zrna se nežno zmelje. Pridelava kakava je skrbno nadzorovana.Kontroliran postopek poskrbi, da kakav v prahu ostane bogat s hranili in značilnega polnega okusa.

Kakavu v prahu niso dodani sladkorji in je zato grenkega a polnega okusa. Vsako zrno kakavovca vsebuje številne zdravju koristne snovi in zato slovi kot kompleksno živilo. Najosnovnejše hranilo je njegova maščoba, ki predstavlja vsaj polovico (50%) celega kakavovega zrna. Ogljikove hidrate zastopajo vlaknine in škrob, enostavnih sladkorjev pa v kakavu skorajda ni.

Ima bogato in kompleksno aromo, polno prijetnih okusov.

Kakav v prahu je zelo preprost za uporabo, saj ga lahko po žlicah dodajamo najrazličnejšim jedem, kot so smoothiji, pudingi, torte, čokolade, namazi, piškoti, sladoledi. Poskrbi za dobro aromo in temno barvo ter je alternativa vsem običajnim kakavom, ki vsebujejo veliko dodanih sladkorjev. Kakav v prahu je slabše topen v tekočini, zato ga je potrebno vztrajno mešati, v kolikor si želimo iz njega pripraviti napitek.

Zelo okusen in zdrav napitek lahko pripravite na naslednji način:

-2dcl toplega  BIO kokosovega mleka

-2 čajni žlički BIO surovega kakava

-1 čajna žlička BIO kokosovega sladkorja

-1 čajna žlička BIO mace v prahu

Za res kremen napitek lahko vse skupaj zmešate v blenderju.

Dodaj odgovor