Čemaž v kulinariki uvrščamo v specialitete. V bistvu je divji česen in če vemo kje raste, si ga spomladi lahko v izobilju naberemo in pripravimo različne jedi. Med jedmi je vsekakor kraljica okusna kremna čemaževa juha.

Okusna kremna čemaževa juha – pripomočki:

  • 2 lonca
  • deska za rezanje
  • nož
  • žlica
  • mešalnik (blender)

Okusna kremna čemaževa juha – sestavine:

Za 2 litra juhe

  • 180 g čemaža
  • 3 krompirji (srednje velikosti)
  • 1 manjša čebula
  • 3 žlice olja
  • 500 ml jušne osnove
  • voda
  • sol
  • poper
  • muškatni orešček
  • 100 ml smetane za kuhanje (lahko tudi sladka smetana)

Okusna kremna čemaževa juha – postopek:

Čebulo nasekljamo na večje kose in jo v ponvi na olju prepražimo samo toliko, da postekleni.

okusna-kremna-cemazeva-juha-1Krompir olupimo, narežemo na večje kocke in ga primešamo praženi čebuli. Premešamo in pražimo cca. 5 minut.

okusna-kremna-cemazeva-juha-2Nato dolijemo toliko vode, da je krompir pokrit in malo čez in ga skuhamo do mehkega.

okusna-kremna-cemazeva-juha-3Med tem, ko se krompir kuha pripravimo čemaž. Čemaž operemo pod tekočo vodo in ga nasekljamo na večje rezance.

okusna-kremna-cemazeva-juha-4Ko je krompir skuhan, dodamo ves čemaž in prilijemo jušno osnovo. okusna-kremna-cemazeva-juha-5Čemaž naj vre 5 minut. Po potrebi še solimo.

okusna-kremna-cemazeva-juha-6Pripravimo mešalnik in postopno sesekljamo ves čemaž in krompir, vključno s tekočino in smetano za kuhanje.

okusna-kremna-cemazeva-juha-7Dodamo malo muškatnega oreščka, popramo in po potrebi še solimo.

okusna-kremna-cemazeva-juha-8Juha je gotova. Če se nam zdi, da je pregosta, enostavno prilijemo malo vode, če je preredka, prilijemo še smetane za kuhanje.okusna-kremna-cemazeva-juha-9Vir: www.oblizniprste.si

Dodaj odgovor