Marelice – oranžni sadež poletja

Skleda marelic, mehkih in nežnih plodov, z značilno vzdolžno brazdo, zbuja željo po sadju. Marelice so odličnega sladkega okusa in so všeč tudi otrokom. In ne samo, da so okusne, marelice so tudi zakladnica zdravja ter veljajo za sadje, ki pomlajuje.

. Že tri marelice vsebujejo količino karotinov, ki ustreza približno 2500 mednarodnim enotam vitamina A. To je polovica količine, ki jo potrebuje vsak dan odrasel človek. Poleg tega vsebujejo marelice veliko niacina (za živčevje in energijo), folne kisline (za obnavljanje krvi in rast celic), pantotenske kisline (vitamin B5, za vitalnost, lepe lase, razgradnjo maščob) in vitamina C (za imunski sistem).

Marelice zavirajo proces staranja in delujejo pomlajevalno, izboljšujejo počutje, pomagajo pri utrujenosti in slabi koncentraciji, krepijo sluznico, kožo, lase in nohte, izboljšujejo krvno sliko, pomagajo pri suhem grlu in žrelu.  Zaradi mešanice učinkovin, folne kisline ter velike količine bakra in kobalta so marelice idealno sadje za slabokrvne ljudi.

Za uživanje je najprimernejše ekološko pridelano sadje, ki ga zaužijemo skupaj z lupino, v sadnih solatah ali celega. Marelice kupujemo sveže v sezoni, od maja do avgusta.

Sezona marelic je sedaj na vrhuncu. Zakaj ne bi pripravili domače marelične marmelade in se sladkali z njo?

Marelična marmelada je hitro in enostavno pripravljena z želirnim sladkorjem. Želirni sladkor uporabljamo za hitrejše strjevanje marmelad, želejev in džemov.

Zavitek BIO želirnega sladkorja 2:1 proizvajalca Biovegan (500 g) zadošča za en kilogram sadja.

 

Recept za domačo marelično marmelado

Sestavine:

  • 1 kg BIO marelic
  • 500 g BIO želirnega sladkorja 2:1
  • sok BIO limone

Marelice očistimo, operemo in narežemo na koščke ter zmešamo z želirnim sladkorjem in limoninim sokom. Zmes med stalnim mešanjem kuhamo, dokler ne zavre. Mešamo in kuhamo še 3 minute.

Naredimo želirni preizkus: na hladen krožnik kanemo žličko vroče marmelade. Marmelada je pripravljena, če se strdi. V nasprotnem primeru jo kuhamo še kakšno minuto dlje.

Z vročo marmelado napolnimo čiste kozarce do roba. Kozarce dobro zapremo in jih za približno 5 minut obrnemo na pokrovčke.

Povzeto po: Oberbeil K., Lentz C.: Zdravilna moč sadja in zelenjave; Ljubljana: Prešernova družba, 2007.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja