Paradižnik in okusi poletja  


Živordeči, sočni plodovi paradižnikov sodijo med najpriljubljenejše pridelke. Paradižnik je dobrega okusa in kdor ima paradižnik redno na svojem jedilniku skrbi za preprečevanje bolezni srca in ožilja. Paradižnik vsebuje veliko antioksidantov, ki varujejo celice pred napadom prostih radikalov. Med take obrambne snovi sodita beta karotin in vitamin C. Kar 70 % celičnih obrambnih snovi paradižnika sestavljajo likopeni, posebna vrsta karotinov. Likopeni, ki varujejo celice, dajejo paradižniku rdečo barvo.
Likopeni, karoteini in druge dragocene snovi v paradižniku so topni v maščobah. Zaradi boljšega izkoristka karotinov paradižnik uživajmo z dodatkom olja iz kalčkov.
Paradižnik vsebuje poleg varovalnega likopena še zelo veliko biotina (vitamin B za kožo, lase in nohte), niacina, folne kisline, vitamina C in E. Rdeči sončni plodovi so bogati s kalijem, cinkom in vlakninami.

V Vita Care lahko izbirate med pestro ponudbo najrazličnejših vrst BIO paradižnikov (paradižniki z mesnatimi plodovi, pelati, češnjevi paradižniki …). Paradižniki so pridelani ekološko, po načelih človeku in okolju prijazne pridelave. Iz BIO paradižnikov lahko pripravite okusne solate, omake, juho, marmelado …

Recept za paradižnik, nektarine in mocarelo v solati

Sestavine (za štiri osebe):

  • 400 g BIO rukole
  • 500 g BIO češnjevih paradižnikov
  • 6 BIO nektarin
  • 4 kroglice BIO mocarele
  • 2 pesti BIO borovnic
  • 6 jedilnih žlic BIO belega vinskega kisa
  • 10 jedilnih žlic BIO oljčnega olja
  • 2 čajni žlički BIO gorčice
  • čajna žlička BIO medu
  • BIO poper, sol

V posodici zmešamo oljčno olje, kis, gorčico in med ter začinimo s soljo in poprom.
Češnjevce očistimo in razpolovimo. Nektarine razpolovimo in narežemo na rezine. Mocarelo narežemo na kocke. Rukolo očistimo, operemo in posušimo.
V skledi vse sestavine premešamo, dodamo borovnice in prelijemo s pripravljenim solatnim prelivom.
K solati se dobro poda sveža bageta.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja