Pobuda za lokalno pridelano hrano v javnih zavodih.

 

 

Kaj želimo doseči? 

Pobuda za izvzetje živil iz sistema javnega naročanja želi doseči, da najnižja cena ne bi bila več edino merilo pri izbiri živil oziroma ponudnika. To bi se poznalo pri kakovosti hrane za zdravje najbolj ranljivih skupin, kot so otroci, bolniki in starejši.

Krajšanje prehranskih verig v prvi vrsti neposredno vpliva na zdravje ljudi. Lokalno pridelana hrana je bolj kakovostna, varna in zdrava. Ni podvržena dolgemu transportu in skladiščenju, zato je bolj sveža. Zaradi bližine pridelave ni treba uporabljati konzervansov in barvil, prav tako je veliko manj embalaže. Ker hrana ne pripotuje od daleč, je manj emisij in tudi zato so kratke prehranske verige veliko bolj prijazne do okolja.  Lokalno pridelana hrana je pridelana na podlagi slovenskih standardov in normativov, zato je tukaj nadzor nad celotno verigo preskrbe s hrano lažji kot pri globalno dostopni hrani.

Z uresničitvijo pobude bi zmanjšali tudi odvisnost od zunanje trgovine.  To pomeni ohranjanje delovnih mest na podeželju in v živilsko predelovalni industriji. Tako bi tudi krepili trajnostno, do okolja in ljudi prijazno obliko kmetovanja. Zmanjšali bi nepoštene trgovinske prakse, s katerimi veliki trgovci manjše in šibkejše kmete pogosto potiskajo v nemočen položaj.

V kratkih verigah je tudi večja verjetnost, da bodo kmetje dobili bolj pošteno ceno za svoje pridelke. Vključenih je manj posrednikov, ki seveda odvzamejo del prihodkov zase. Dejstvo je, da bi s tem zmanjšali delež zavržene hrane. V Evropski uniji na leto zavržemo kar 88 milijonov ton hrane, medtem ko si kar 55 milijonov Evropejcev niti vsak drugi dan ne more privoščiti kakovostnega obroka. Samo paradižnika zavržemo v enem letu v EU za 377.000 ton. Nesprejemljive številke, ki odražajo tudi naš odnos do hrane.

S sprejeto pobudo za izvzetje živil iz sistema javnega naročanja bi lahko v vrtcih, bolnišnicah šolah in domovih za ostarele zagotavljali bolj kakovostna in lokalno pridelana živila ter spodbujali do okolja prijaznejšo kmetijsko pridelavo in dvignili nivo samooskrbe.

Da se ne bodo otroci spominjali okusa jabolčnega soka le še s slike na steklenici …

Vir: Šoltes I. Koga vse poveže lokalno pridelana hrana. Delo, 4.7.2017.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja