Poletna solata

Solata je osvežilna in predvsem lahka jed, ki prija zlasti poleti. Solato lahko pripravimo kot glavno jed ali pa prilogo drugim jedem. Za pripravo solat je na voljo najrazličnejša zelenjava, kot je na primer paradižnik, kumarice, korenje, paprika, zelje, avokado, melona, čebula, koruza, fižol, zelena solata … Solate lahko pripravimo tudi iz različnega sadja oziroma kombiniramo sadje in zelenjavo.

 

Pripravite izvrstno in hitro pripravljeno zdravo solato iz grozdja in koromača, z dodatkom praženih orehov in feta sira.

Koromač je zaradi bogastva vlaknin idealna zelenjava za ljudi, ki trpijo za prebavnimi motnjami, kot so napenjanje ali tiščanje. Poleg tega vlaknine v črevesju vežejo strupe in maščobe, s čimer delujejo razstrupljajoče in znižujejo količino holesterola in maščob v krvi. Koprc ima močan, značilen okus, vendar se dobro sklada z vsemi drugimi zelenjadnicami in začimbami.

Jedrca orehov imajo visoko energijsko vrednost, saj je v 100 gramih jedrc približno 650-680 kcal/2730-2900 kJ, poleg maščob (50-70 %), vsebujejo še 3,5 % vode, 11-25 °% vode, 11-25 % beljakovin, zlasti triptofana, 13-16 % ogljikovih hidratov, 2-3 % vlaknin.  Orehiso zelo zdravi, znižujejo količino skupnega holesterola.

BIO orehova jedca Organic day lahko uživamo kot zdrav prigrizek ali pripravimo okusno sladico iz jogurta, medu in orehov. Odlične so tudi orehove palačinke, rezine, kroglice in potica.

 

Recept za grozdje in koromač v solati

Sestavine (za štiri osebe):

  • 5 jedilnih žlic BIO oljčnega olja
  • 40 g BIO orehov
  • 400 g BIO koromača
  • 400 g BIO belega grozdja
  • 200 g BIO sira feta
  • BIO hruška
  • 6 jedilnih žlic BIO pomarančnega soka
  • 3 jedilne žlice BIO belega vinskega kisa
  • šopek BIO drobnjaka
  • čajna žlička BIO medu
  • BIO poper, sol

V ponvi segrejemo jedilno žlico oljčnega olje in popražimo orehe, da zadišijo. Začinimo s soljo in pustimo, da se ohladi.  Koromač operemo, odstranimo trde dele, gomolj pa narežemo na rezine.  Koromač damo v skledo, dodamo ščepec soli in dobro pregnetemo.

Grozdne jagode razpolovimo in razpeškamo. Hruško razpolovimo, odstranimo peščišče, narežemo na rezine in prelijemo z dvema žlicama pomarančnega soka.

Iz kisa, preostanka pomarančnega soka in oljčnega olja ter medu, soli in popra zmešamo marinado. Drobnjak in mehke zelene dele koromača sesekljamo in damo v skledo s koromačem ter vse skupaj premešamo.

Na krožnik razporedimo koromač, hruško in grozdje ter prelijemo z marinado. Po vrhu potresemo pražene orehe in koščke sira feta.

Vir: Oberbeil K., Lentz C.: Zdravilna moč sadja in zelenjave. Ljubljana: Prešernova družba, 2007.

Merljak M., Koman M. Zdrava prehrana je prava odločitev. Ljubljana: Prešernova družba, 2011.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja