Probiotiki so nepatogeni mikroorganizmi, predvsem iz mlečnokislinskih bakterij, ki po zadostnem zaužitju kažejo pozitiven vpliv na zdravje in fiziologijo gostitelja. Učinek na organizem je lahko neposreden ali posreden s prilagoditvijo črevesne mikrobne populacije ali imunskega sistema. Rezultati številnih raziskav, ki so bile opravljene v zadnjih letih, kažejo na zdravju ugodne učinke nekaterih sevov probiotikov: ugodno vplivajo pri zdravljenju drisk zaradi zdravljenja z antibiotiki in kemoterapevtiki, zaradi infekcij z rotavirusi in pri zdravljenju potovalnih drisk, spodbujajo delovanje imunskega sistema. 
Probiotiki v črevesju proizvajajo protimikrobne snovi, ki zavirajo rast patogenih mikroorganizmov ali vplivajo na presnovo in nastanek njihovih toksinov. Izdelki s probiotiki lahko v okviru uravnotežene prehrane podpirajo in krepijo zdravje, niso pa namenjeni zdravljenju bolezni.
Dobri viri probiotikov so fermentirani mlečni izdelki. Ključni viri so probiotični jogurti. Na tržišču se pojavljajo tudi drugi probiotični izdelki: probiotični napitki, skuta, siri, mlečni napitki, namazi s probiotiki in drugi. Poleg živil se je povečala tudi ponudba probiotičnih prehranskih dopolnil (tablete, kapljice, kapsule).

Vir: Zdravje začnemo graditi v zgodnjem otroštvu. Ona. Priloga Dela in Slovenskih novic. 19.9.2017. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja