Sladoled

 

Sladoled se v poletni vročini spremeni v eno najbolj zaželenih osvežitev. Je ena najstarejših sladic, ljudje so si ledene zvarke pripravljali že v pradavnini.

Sneg in led so pomešali z medom, začimbami, sadjem ali oreščki ter tako dobili okusno in osvežilno sladico. V starodavni Perziji so sladoled izdelovali iz mleka, riža, uporabljati so začeli sladkor ter pozneje še jogurt in smetano. Kitajci so izdelali prvo napravo za izdelavo sladoleda: večjo posodo, v kateri je bila slanica, ki točko zamrzovanja vode zniža pod 0 stopinj Celzija. Ko si je na Kitajsko utrl pot beneški trgovec Marco Polo, je poleg svile nazaj prinesel tudi novo sladico. V Italiji se je s tem začela uporaba sladoleda in sorbeta. Sladoled je bil drag in v njem je lahko uživala samo peščica ljudi. Ko so se na začetku 20. stoletja pojavili hladilniki in zamrzovalniki, je izdelovanje sladoleda bliskovito napredovalo. Sladoled se je razširil zaradi različnih okusov in osvežitve. Ljudje so ga jedli tudi zaradi boljše prebave in krčenja želodca.

Največ sladoleda na leto na prebivalca pojedo na Novi Zelandiji, kar 28,4 litra na prebivalca, sledijo jim Američani s skoraj 21 litri in Avstralci. V Evropi so na sladoled najbolj nori Finci, ki na leto poližejo dobrih 14 litrov sladoleda na prebivalca, povprečni Slovenec ga poje 3,6 litra.

Izberite svoj najljubši okus BIO sladoleda v Vita Care trgovinah. Navdušeni boste nad naravnimi okusi sladoledov na palčki ali kornetu.

Vir: Kovič K., Bratanič J. Ledena sladica iz 17. stoletja. Svet kapitala. Poslovni tednik Dela. 25.8.2017

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja