Izvrstna ideja za kosilo: tofu na žaru in solata iz zelene pire

 

Tofu ali sojin sir je narejen iz soje, vode in dodanega sredstva za strjevanje.  Je kakovosten vir beljakovin in kalcija. Je lahko prebavljivo živilo, odlične nadomestek za meso. Tofu je lahko navaden, dimljen ali z zelenjavo. V kuhinji lahko tofu kombiniramo z najrazličnejšimi drugimi sestavinami, ker se hitro navzame vonjav in okusov drugih živil, s katerimi ga pripravimo.

BIO tofu s papriko ali BIO tofu z zelenjavo je odlična izbira za hitro pripravljeno poletno kosilo. Tofu z marinado lahko spečete na žaru ali ga dodate zelenjavi v voku.

 

Balzamični kis tradicionalno proizvajajo v pokrajini Modena in Reggio Emilia v Italiji. Ločimo dva glavna tipa balzamičnega kisa: tradicionalni in komercialni. Tradicionalni balzamični kis zahteva več let staranja in je posledično tudi zelo drag. V komercialno različico kisa, ki se prodaja pod imenom Aceto balsamico di Modena, dodajajo vinski kis ali razne dodatke kot je karamela, za izboljšanje arome in okusa. Nekateri sledijo tudi tradicionalnim metodam proizvodnje tako, da močno skrajšajo čas staranja kisa. Komercialni tipi balzamičnega kisa so cenejši in širše zastopani v trgovinah in kuhinjah.

Pri kuhanju se dodaja balzamični kis za izboljšanje arome in okusa jedi. Komercialne različice balzamičnega kisa se pogosto uporabljajo kot samostojni prelivi za solate ali v kombinaciji z oljčnim, orehovim ali lešnikovim oljem.

BIO beli balzamični preliv LaSelva je primeren za začinjanje solat, sladic in sadja. Odlično se poda k ribam, belem mesu in morskim sadežem.

Recept: tofu na žaru in solata iz zelene pire

Sestavine (za štiri osebe):

  • 400 g BIO zelene pire
  • BIO čebula, paprika
  • polovica BIO kumare
  • 5 jedilnih žlic BIO oljčnega olja
  • 3 jedilne žlice BIO balzamičnega kisa
  • jedilna žlica BIO medu
  • BIO limeta
  • BIO sol, poper
  • 400 g BIO tofuja z zelenjavo

Zeleno piro kuhamo v dvojni količini vode približno 30 minut. Čebulo sesekljamo, papriko in kumaro narežemo na majhne koščke. V skledici pripravimo marinado iz treh žlic oljčnega olja, kisa, dodamo med, solimo ter popramo. Kuhano zeleno piro in zelenjavo zmešamo z marinado in pustimo stati.

Rezine tofuja pokapljamo s sokom limete in oljčnim oljem ter popečemo na žaru po obeh straneh. Tofu na žaru postrežemo s solato iz zelene pire. Zraven se prileže tudi košček kruha.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja