Cimet je eno najstarejših naravnih zdravil na svetu. Cimet pomembno pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja.
Selen ima med mikrohranili edinstveno vlogo. Svoje delovanje izraža preko aminokisline, selenocisteina, gradnika selenoproteinov, ki izvajajo vrsto fizioloških funkcij, pomembnih za vzdrževanje homeostaze organizma. Trivalentna oblika kroma pa verjetno sodeluje v procesih metabolizma glukoze, lipidov in proteinov.
Kombinacija cimeta in kroma ter selena se lahko uporablja za vzdrževanje normalne ravni sladkorja v krvi.
Raziskave farmakološkega delovanja kroma na živalih in ljudeh so nakazale njegovo vlogo kot pospeševalca metabolizma glukoze in posledično vlogo pri terapiji sladkorne bolezni.
Začimbo cimet pridobivajo iz dveh vrst cimetovega drevesa, iz cejlonskega in kitajskega.
Cimet uporabljajo kuharski mojstri z vseh celin, saj ima značilen okus, ki obogati sladke in slane jedi.
Ustrezen vnos selena za odrasle je 70 µg. na dan. Količina selena je v hrani močno spremenljiva, saj ima na vsebnost velik vpliv količina selena v prsti, ki se zelo razlikuje med geografskimi področji.
Hrana, bogata s trivalentnim kromom, je zlasti meso in mesni izdelki, olja in maščobe, kruh in izdelki iz žit, ribe in začimbe.
Altshul S. Zdravje iz kuhinje: Ljudska zdravila na sodoben način. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2014.
Peterlin Mašič L, Obreza A, Vovk T. Minerali, vitamini in druge izbrane snovi. Ljubljana : Slovensko farmacevtsko društvo, 2020.