Kurkumin je močan antioksidant, ki blaži vnetje. Raziskave so pokazale, da hkrati tudi ščiti jetra. Poleg kurkumina vsebuje tudi eterično olje in več kot dvajset protivnetnih snovi, med katerimi šest različnih zaviralcev ciklooksigenaze-2 (COX-2). Ti zavirajo encim COX-2, pospeševalca tvorbe snovi, ki povzročajo vnetje in bolečino. V kurkumi so še snovi, ki zavirajo tvorbo beta-amiloida. Ta je kriv za plake, ki uničujejo delovanje možganov in povzročajo Alzheimerjevo bolezen.
Podatki raziskav kažejo, da lahko 2 g kurkume na dan (ena čajna žlička) zmanjša posledice vnetnih stanje, kot so revmatoidni artritis, osteoartritis, astma, srčnih bolezni, sladkorne bolezni in depresije. Raziskave so dokazale antioksidativno, protimikrobno, protitumorno, protivnetno, imunomodulatorno in antiangiogeno delovanje kurkumina. Kurkumin spodbuja izločanje prebavnih sokov in prebavnih encimov.
Kurkuma je tradicionalna indijska začimba, uprašena, značilno rumene barve. Koreniko kurkume že stoletja uporabljajo v tradicionalni indijski medicini kot protivnetno sredstvo. Glavna sestavina kurkume je kurkumin s protivnetnim učinkom. Kurkumin je sestavni del kurkume, ki ima najbolj preverjene in koristne učinke v kurkumi. Kurkumin pridobivajo z različnimi postopki ekstrakcije korenik.
Literatura: Altshul S. Zdravje iz kuhinje: Ljudska zdravila na sodoben način. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2014, Berkow R. et al. Veliki zdravstveni priročnik: za domačo uporabo. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2005.
Kreft S, Kočevar Glavač N. Sodobna fitoterapija – z dokazi podprta uporaba zdravilnih rastlin. Ljubljana: Slovensko farmacevtsko društvo, 2013, Peterlin Mašič L, Obreza A, Vovk T. Minerali, vitamini in druge izbrane snovi. Ljubljana : Slovensko farmacevtsko društvo, 2020.