E, kaj bomo pa danes jedli?

Aditivi so naravno ali sintetično pridobljene snovi, ki so dodani živilom. Dodajajo se v procesu predelave, hranjenja, skladiščenja, transporta, priprave in na koncu uživanja hrane. Zdravje je povezano s hrano in načinom prehranjevanja.  Vedno bolj se moramo zanimati kaj vse je v hrani, ki jo uživamo. Proizvajalci dodajajo živilom različne aditive.

Aditivi, ki jih dodajajo živilom, morajo glede varnosti in izpolnjevati veljavna merila, ki jih določa Evropska agencija za zdravo hrano (EFSA). Ti opredeljujejo tudi količino še sprejemljivega, varnega vsakodnevnega vnosa določenega aditiva (sistem ADI). Res pa se praviloma varnost določa samo za posamezne aditive, ne pa tudi, kakšno je njihovo medsebojno delovanje.

Med aditive spadajo:

  • barvila,
  • sladila,
  • konzervansi,
  • antioksidanti,
  • emulgatorji,
  • ojačevalci arome,
  • sredstva za želiranje in vzhajanje ter drugo.                                                                                                                                                                                                                                                               Zavedati se moramo tudi, da je mnogo aditivov naravno prisotnih v različnih živilih in uživanje mikroorganizmov, ki bi se lahko razvili v pokvarjenem živilu, je gotovo večje tveganja za zdravje kot aditiv, ki to preprečuje.

Med potrošniki se povečuje ozaveščenost, kako in kaj je s temi E-ji, s katerimi so obogateni naši obroki. Pisano obarvane sladkarije, hrana in napitki imajo dodana umetna sladila, aromatične ojačevalce in so tako privlačnejšega videza v nasprotju z naravnimi živili, ki so videti pusti.

Vse bolj so iskani pridelki in živila z oznakami eko, bio, naravno, organsko, biodinamično, varuje zdravje in podobno. Oznaka ekološki pomeni pridelavo brez gensko spremenjenih organizmov in uporabe sintetičnih snovi za pospeševanje ali zaviranje rasti rastlin ali živali, da ni bilo izpostavljeno ioniziranemu sevanju. Oznaka integrirani pomeni, da imajo pri pridelavi in predelavi živil naravni ukrepi prednost pred fitofarmacevtskimi in biotehnološkimi.

 

Vir: Dragica Bošnjak. E, kaj bomo pa danes jedli? Priloga Dela in Slovenskih novic: Super 50. Št. 6, junij 2017.

Dodaj odgovor