Naše telo se pred prostimi radikali v normalnih razmerah brani relativno dobro. Poškodbe v celicah sicer občasno kljub temu nastanejo, a obstaja še cela paleta obrambnih mehanizmov, ki poškodovane celice varno odstranijo in reciklirajo.
Najboljši viri antioksidantov so živila rastlinskega izvora, predvsem sadje in zelenjava. Živila, ki vsebujejo posebno veliko antioksidantov, se pogosto imenujejo ‘superhrana’ ali ‘funkcionalna hrana’.
Če želite pridobiti določene antioksidante, poskusite v svojo prehrano vključiti naslednje:
vitamin A: mlečni izdelki, jajca in jetra,
vitamin C: večina sadja in zelenjave, zlasti jagodičevje, pomaranče in paprika,
vitamin E: oreščki in semena, sončnična in druga rastlinska olja ter zelena listnata zelenjava,
beta-karoten: živo obarvano sadje in zelenjava, kot so korenje, grah, špinača in mango,
likopen: rožnato in rdeče sadje in zelenjava, vključno s paradižnikom in lubenico,
lutein: zelena, listnata zelenjava, koruza, papaja in pomaranče,
selen: riž, koruza, pšenica in druga cela zrna, pa tudi oreščki, jajca, sir in stročnice.
Kdaj je potrebno povečati vnos antioksidantov
Poglej barve na krožniku. Če je vaša hrana večinoma rjava ali bež, so ravni antioksidantov verjetno nizke. Dodajte živila z bogatimi barvami, kot so ohrovt, pesa in jagodičevje.
Uporabite kurkumo, kumino, origano, ingver, nageljnove žbice in cimet, da popestrite okus in vsebnost antioksidantov v svojih obrokih.
Malicajte oreščke, semena, predvsem brazilske oreščke, sončnična semena in suho sadje, vendar izberite tiste brez dodanega sladkorja in soli.
Za dobro počutje in vitalnost preverite pester izbor prehranskih dopolnil Vita Care Plus.
Reference