Bio sirup sivka
Sivka je prečudovitih barv, omamnega in predvsem pomirjajočega vonja, poleg tega pa ima tudi številne zdravilne lastnosti. Pomirja, lajša dihalne in prebavne težave, deluje proti glavobolom, depresiji in pomaga pri slabem spancu. Že stari Grki so sivko uporabljali v medicinske namene.

Uporaba: Poznavanje uporabnosti sivke v kulinariki se povečuje, saj se ljudje vedno bolj zavedajo njenih blagodejnih učinkov na zdravje. Sivkin sirup je odličen preliv za zelenjavno in sadno solato. Bolj poznana je uporaba sivkinega sirupa kot dodatka k marmeladi, sladoledu in drugim sladicam. Odličnega okusa je domača čokolada (tudi čokoladna krema) z dodatkom sivkinega sirupa in sivkini piškoti. S sivkinim sirupom si lahko posladkate kavo ali čaj in jima popestrite okus.

Bio sirup žajbelj
Že v antičnih časih so žajbljevi listi veljali za simbol večnega življenja.

Žajbelj je zelišče, ki ga najdemo na marsikaterem domačem vrtu. Ima prijeten in aromatičen vonj. Njegovo latinsko ime Salvia izhaja iz besede salvus, ki pomeni zdrav. Predvsem je znan po zdravljenju vnetij grla in sluznice, odvaja vodo, zdravi rane in ustavlja krvavitve, pomaga proti revmi, stresu in je dober za prebavo. Je začimbnica, ki se že dolgo in pogosto uporablja v kulinariki.

Uporaba: Že naše babice so žajbljev sirup uporabljale za zdravljenje prehlada, kašlja in bolečega grla, učinkovito pa deluje tudi kot preventivno sredstvo. Žajbljev sirup je prav tako odličen preliv za različne solate, sladoled, palačinke in pudinge. Predstavljate si lahko, kako nam popestri okus žajbljevega čaja. Če prisegate na bolj tradicionalno uporabo sirupa, ga enostavno zmešajte z osmimi deli vode ali pa z njim posladkajte sveže iztisnjeno limonado in si pripravite koktajl.

Dodaj odgovor