fbpx
Brezplačna dostava pri nakupu nad 20 €
0.00 0
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Bučna semena

Bučna semena so prava zakladnica in vir mineralov, vitaminov in drugih fitohranilin so zelo bogata z antioksidanti. 
Vsebujejo veliko vitamina E, cinka in magnezija, ki sta znana antioksidanta, prav  tako pa v njih najdemo fenolne spojine. Fenolne spojine so znane po svojem antimikrobnem (zavirajo rast bakterij) in antivirusnem delovanju. Prav tako obstajajo raziskave, ki kažejo na pozitiven vpliv fenolnih spojin na naše ožilja. Fenolne spojine preprečujejo oksidacijo lipoproteinov z nizko gostoto (LDL) – zaradi oksidacije namreč prihaja do poapnenja žil.

Ste že slišali za triptofan?
Triptofan pomaga v boju z depresijo, cink skrbi za krepitev imunskega sistema ter pomaga preprečevati osteoporozo, fitosteroli pa so tisti, ki znižujejo raven LDL holesterola in dvigujejo raven HDL holesterola.

Kako lahko uporabimo bučna semena?

  • Uživajte cela bučna semena – najboljša so surova ali le rahlo pražena. Tako boste dobili paket vseh hranil.
  • Bučna semena lahko potresete po svojih najljubših kosmičih.
  • Odlično se podajo k različnim vrstam solat.
  • Če doma pečete kruh, testu dodajte še nekaj bučnih semen.
  • Z oluščenimi bučnimi semeni lahko izvrstno obogatitve svoj smoothie.
  • Za hiter in zdrav prigrizek si privoščite mešanico suhega sadja in bučnih semen. Mešanico bučnih semen in suhega sadja si zlahka pripravite tudi sami.

Bučna semena so odličen vir prehranskih vlaknin – zagotavljajo 5,2 grama vlaknin na 30 gramov semen. Prehrana z veliko vlakninami ohranja zdrav prebavni sistem in je povezana z zmanjšanim tveganjem za bolezni srca, sladkorno bolezen tipa 2 in debelost.

Pripravite bučni pesto

Pesto iz bučnih semen, oljčnega olja, koriandra in česna lahko uporabimo na številne različne načine. S pestom lahko obogatite sendviče, testenine ali dušeno zelenjavo.

Sestavine:

  • 2 skodelici nesoljenih in neoluščenih bučnih semen
  • 6 jušnih žlic ekstra deviškega oljčnega olja
  • Sol in poper po okusu
  • Četrt skodelice vode
  • 2 jušni žlici limoninega soka
  • 3 stroki česna
  • Šopek svežega koriandra

Priprava:

Pečico ogrejte na 180 °C. Bučna semena potresite z dvema žlicama oljčnega olja ter jih solite, nato pa razporedite po pekaču. Pecite jih od 10 do 15 minut, nato pa jih vzemite iz pečice in dobro ohladite.
V močan mešalnih stresite bučna semena, limonin sok, česen, nasekljan koriander in preostale štiri jušne žlice oljčnega olja. Mešajte toliko časa, dokler ne nastane groba pasta, ki ji dodate le še sol in poper po okusu.

Reference