Bučna semena so prava zakladnica in vir mineralov, vitaminov in drugih fitohranilin so zelo bogata z antioksidanti.
Vsebujejo veliko vitamina E, cinka in magnezija, ki sta znana antioksidanta, prav tako pa v njih najdemo fenolne spojine. Fenolne spojine so znane po svojem antimikrobnem (zavirajo rast bakterij) in antivirusnem delovanju. Prav tako obstajajo raziskave, ki kažejo na pozitiven vpliv fenolnih spojin na naše ožilja. Fenolne spojine preprečujejo oksidacijo lipoproteinov z nizko gostoto (LDL) – zaradi oksidacije namreč prihaja do poapnenja žil.
Ste že slišali za triptofan?
Triptofan pomaga v boju z depresijo, cink skrbi za krepitev imunskega sistema ter pomaga preprečevati osteoporozo, fitosteroli pa so tisti, ki znižujejo raven LDL holesterola in dvigujejo raven HDL holesterola.
Kako lahko uporabimo bučna semena?
Bučna semena so odličen vir prehranskih vlaknin – zagotavljajo 5,2 grama vlaknin na 30 gramov semen. Prehrana z veliko vlakninami ohranja zdrav prebavni sistem in je povezana z zmanjšanim tveganjem za bolezni srca, sladkorno bolezen tipa 2 in debelost.
Pripravite bučni pesto
Pesto iz bučnih semen, oljčnega olja, koriandra in česna lahko uporabimo na številne različne načine. S pestom lahko obogatite sendviče, testenine ali dušeno zelenjavo.
Sestavine:
Priprava:
Pečico ogrejte na 180 °C. Bučna semena potresite z dvema žlicama oljčnega olja ter jih solite, nato pa razporedite po pekaču. Pecite jih od 10 do 15 minut, nato pa jih vzemite iz pečice in dobro ohladite.
V močan mešalnih stresite bučna semena, limonin sok, česen, nasekljan koriander in preostale štiri jušne žlice oljčnega olja. Mešajte toliko časa, dokler ne nastane groba pasta, ki ji dodate le še sol in poper po okusu.
Reference