Datljev kolač je preprosto pripraviti samo iz 3 sestavin. Poleg tega je brez glutena in dodatnega sladkorja (datljev lahko dodamo tudi manj- po želji). Kolač lahko serviramo ob čaju, kavi ali s kepico vanilijevega sladoleda.
Sestavine:
Datlje (cele) damo v posodo in jih prelijemo z vodo, da odstranimo morebitni prah in nečistoče ter jih osušimo. Nato odstranimo koščice in datlje narežemo na majhne koščke. V sekljalniku zmeljemo mandlje, jih pretresemo v večjo posodo, dodamo 4 jajca in zmešamo z žlico počasi, da vmešamo še zrak, da bo kolač bolj rahel. Dodamo narezane datlje in ponovno zmešamo. Pustimo stati 5 minut, da se nabere na vrhu pena. Maso nato prelijemo v pekač (za količine v tem receptu vzamemo npr. okrogel pekač premera 20cm), ki ga obložimo s peki papirjem. Pečemo na 180 °C približno 35 minut.
(Lahko vzamemo tudi polovico manj sestavin in uporabimo podolgovat pekač z merami cca. 20 x 12 cm)
Dobimo mehak in okusen kolač. Dober tek!
Vir: Recept je povzet po video receptu:
Mehka datljeva torta: 3 sestavine / BREZ MOKE, BREZ GLUTENA, BREZ SLADKORJA! – YouTube