fbpx
Brezplačna dostava pri nakupu nad 20 €
206.78 15
Košarica

Enostavne spremembe za izboljšanje prebave

Psilium ali indijski trpotec (latinsko Plantago ovate) velja za živilo, ki izvira iz Indije in Irana, kjer ga danes tudi največ gojijo.

Obrodi drobna semena. Semena oz. lupine semen, ki so topne v vodi, vsebujejo sluz in ob stiku s tekočino nabreknejo. Indijski trpotec je zaradi želatine, ki nastane iz topnih vlaknin semen zelo uporaben v kulinariki.

V nasprotju z vlakninami lanenega semena ali ovsa so vlaknine indijskega trpotca topne v vodi. Prav to se zgodi, ko jih zaužijemo: v črevesu nabreknejo in tvorijo sluz, želatinsto snov, ki zaradi svojega volumna nežno čisti stene črevesja in s tem blagodejno vpliva na prebavo in presnovo.

Indijski trpotec ima dokazano odvajalne učinke in pomaga pri različnih prebavnih težavah – tako pri driski kot pri zaprtju. Veliko raziskav govori v prid temu, da ima močno vlogo tudi pri preprečevanju raka na črevesju. Potrjeno znižuje holesterol v krvi, domnevajo pa, da zdravi tudi hiperglikemijo in številne druge bolezni.

S tem ustvari ugodne razmere za razmnoževanje dobrih bakterij, ki skrbijo za prebavo in preprečujejo razrast kandide in slabih bakterij, ki poleg drugih nevšečnosti povzročajo pridobivanje teže brez pravega razloga. Z uživanjem teh semen se zmanjša tudi absorpcija sladkorja v krvi. Prav nihanje sladkorja je eden glavnih vzrokov za prenajedanje in s tem debelost.

Priljubljen psilium tudi v kulinariki

S semeni indijskega trpotca in nekaj domišljije lahko pripravite veliko jedi, na primer žele iz jagodičevja. V tem primeru zmeljite gozdne sadeže, dodajte sladilo (npr. agavin sirup) in žličko semen psiliuma. Zmes bo hitro postala želatinasta.

Semena lahko umešate tudi v kakšno redkejšo sadno kašo, ki se bo na tak način zgostila.

S pomočjo indijskega trpotca lahko pripravite tudi zelenjavne »tortilje«. Zelenjavo in začimbe zmešajte v mešalniku, dodajte žličko ali dve semen in vse skupaj hitro namažite na silikonsko podlago. Posušite v dehidratorju na temperaturi do 42 stopinj Celzija in iz nastale mase pripravite zvitke. Nadevajte jih z različno svežo zelenjavo.

Ker semena psiliuma dobro zgostijo preredko pripravljeno kremno maso, lahko manjšo količino semen uporabite tudi za pripravo zdravih tortic.

Indijski trpotec pa se ne uporablja le za peko, lahko ga uporabljamo tudi v juhah, napitkih, mineštrah, zelenjavnih pirejih, celo v mesni štruci namesto kruha ali drobtin. Gre namreč za kompleksen ogljikov hidrat, ki vsebuje le 5 g ogljikovih hidratov na 1 žlico, je brez maščob in sladkorja, zato ga uvrščamo med zdrave ogljikove hidrate. 1 žlica kruhovih drobtin za primerjavo vsebuje preko 10 g ogljikovih hidratov. Psilium v mesni štruci deluje tudi kot vezivo in lahko nadomesti jajca.

Vendar pa moramo biti pri uporabi teh vlaknin pozorni, da jedem dodamo dovolj tekočine, da jo psilium lahko posrka in se napne. S tem preprečimo morebitno zaprtost, do katere lahko pride ob premajhnem vnosu tekočine v telo. Za vsako zaužito polovico žličke do 2 žličk psiliuma, kolikor je priporočena dnevna količina, je treba popiti 250 ml tekočine, preko dneva pa najmanj 6–8 kozarcev.

Prehransko dopolnilo Vita Care Plus Immunosan vsebuje prebiotik inulin in bakterijske kulture Lactobacillus acidophilus, Enterococcus thermophilus in Lactobacillus rhamnosus.

Priporočena uporaba dopolnila Immunosan: ena kapsula dvakrat dnevno z zadostno količino vode, pred ali po obroku.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Reference: