Ekološki izdelki, z oznako BIO ali EKO, so pridelani naravno, brez pomoči kemikalij, kot so npr. hormonski regulatorji rasti, umetna gnojila, umetna sredstva za varstvo rastlin … Zaradi okolju prijaznejšega načina pridelave je količina pridelka bistveno manjša in tudi sama obdelava živil je zahtevnejša in dražja. Rastline rastejo na zemlji, ki ni izčrpana zaradi intenzivne pridelave in ni onesnažena s pesticidi in umetnimi gnojili.
Ekološka pridelava temelji na naravnih metodah. Reja živali je prijaznejša, uporabljajo se ekološka krmila. Okolje, kjer živijo živali je večje in udobnejše, kar je povezano z dodatnimi stroški za vzreditelje. Ekološki kmetje pridelajo manj pridelka z več dela, kar zahteva višjo ceno končnega izdelka.
Pa vendar, ekološko pridelana živila so pristna, okusna, imajo večjo prehransko vrednost, večjo vsebnost vitaminov, mineralov in hranljivih snovi in ne vsebujejo gensko spremenjenih organizmov.
Prav gotovo. Raziskave kažejo, da je v ekološko pridelanem sadju in zelenjavi do 180-krat manj škodljivih snovi kot pri živilih, pridelanih na konvencionalen način. Ekološko pridelana živila mogoče niso videti popolna, so pa zato veliko bolj dobrega in pristnega okusa. Za lep videz in izvrsten okus živil, ki jih kupimo v trgovini, se pogosto odgovorni aditivi, ki jih dodajajo za ojačenje okusa in arome in poskrbijo, da ima izdelek odličen okus in lepo diši. Zavedati se moramo, da so okusi in arome proizvedeni kemično in so škodljivi za naš organizem.
S pesticidi obremenjena živila so predvsem tista, ki so hitreje pokvarljiva (citrusi, češnje, jagode …) in tista, ki imajo za seboj dolgo transportno pot preden pridejo na trgovinske police. Da transport izdelkov na več tednov trajajoči poti ne propade, so preventivno obdelani s fitofarmacevtskimi sredstvi (pesticidi) ali voski. Na ta način proizvajalci zagotovijo, da izdelki pridejo do trgovin sveži, kot da so so bili obrani včeraj.
Pesticidi so zdravju nevarni, zato so lupine citrusov (limone, pomaranče, mandarine), ki so obdelane z njimi, neužitne. Paziti moramo, da se ne dotikajo drugih živil in da si po lupljenju sadežev umijemo roke.
Za citruse iz ekološke pridelave ni dovoljena uporaba nobenih snovi, ki bi povzročale ostanke pesticidov, saj je to osnovno načelo ekološke proizvodnje.
Ekološki izdelki v supermarketih in diskontnih prodajalnah resda izvirajo iz kontrolirane ekološke pridelave, vendar gre za izdelke masovne proizvodnje. Ekološki pridelovalci morajo zagotavljati masovne količine izdelkov za trgovske verige. Nasprotno je v specializiranih trgovinah z zdravo hrano bistven poudarek na kakovosti in ne na količini. Ekološka živila s certifikatom npr. Demeter, Bioland označujejo hrano najvišje kakovosti. Certifikat Demeter označuje pridelke in izdelke, pridelane po načelih biodinamike, za katere veljajo izjemno stroga merila kakovosti.
Ekološka živinoreja temelji na prosti reji, daje živalim možnost izpusta in poletno pašo, zagotavlja kakovostna ekološka krmila ter optimalne pogoje reje v hlevih in na izpustnih površinah. Za živali je ustrezno zdravstveno poskrbljeno. Živalim na ekoloških kmetijah se nedvomno godi bolje, saj rejci skrbijo za dobrobit in dostojanstvo živali (npr. kravam ne odstranjujejo rogov).
Da. Ekološki izdelki so bolj zdravi za človeka in so okolju prijaznejši. Ekološko kmetovanje pridobiva vse večji pomen, saj zagotavlja pridelavo visoko kakovostne in varne hrane, z bogato hranilno vrednostjo, visoko vsebnostjo vitaminov, mineralov in antioksidantov. Ekološko pridelano meso ne vsebuje antibiotikov in hormonov rasti. Z uživanjem ekološkega sadja in zelenjave ne zaužijemo umetnih substanc, ki bi slabo vplivale na naš organizem. Za marsikateri aditiv, ki ga zaužijemo v konvencionalno pridelanih živilih, se bodo šele čez čas pokazale posledice za zdravje. Dejstvo je, da umetno ustvarjanje hitre rasti pridelka ali reje živali, ne more dobro vplivati na naše zdravje.
Zelenjava, sadje, žita, mleko, meso, jajca … vsa ekološka živila so bolj zdrava in boljšega okusa. Z zavedanjem pomembnosti zdravega načina prehranjevanja se vse bolj odločamo za ekološko pridelana in predelana živila.
Sokovi, namazi, sirupi in sadje ter zelenjava iz ekološke pridelave in predelave so nedvomno bolj okusni in predvsem pristni, saj ne vsebujejo umetnih arom in barvil. Ta prvinski okus hrane so poznali naši predniki, mi pa smo jih že skoraj pozabili.
Poskusite BIO mleko in BIO mlečne izdelke, ki vsebujejo vse hranilne in zaščitne snovi, in opazili boste razliko v okusu.
Z znaki za ekološko živilo je dovoljeno označevati le živila iz nadzorovane ekološke pridelave in predelave. Ekološko živilo je opremljeno s certifikatom, ki uporabniku zagotavlja sledljivost od njive do prodajne police. Certifikat je uraden dokument, ki ga izda neodvisna pooblaščena kontrolna organizacija.
Oznaka Evropske unije za ekološka živila (evro list) zagotavlja, da je vsaj 95 % sestavin izdelka, ki so kmetijskega izvora, pridelanih ekološko.
Biodar je kolektivna slovenska znamka za označevanje živil iz nadzorovane ekološke pridelave.
Demeter je svetovna blagovna znamka za ekološke izdelke, ki so pridelani po načelih biodinamike in označuje hrano najvišje kakovosti.
Ne nazadnje, z nakupom domače in ekološko pridelane hrane podpiramo delo in trud domačih proizvajalcev ter pri tem sami uživamo hrano, ki je bolj sveža in hranilna, ker je dozorela na njivi in ne v skladišču.
Vir: www.bild.de