Francoska pita (quiche lorraine) Za pripravo slane pite ali quiche lorraine, ki prihaja iz francoske kuhinje, potrebujemo jajca, smetano in sir. Francoska pita je odlična ideja za kosilo ali prigrizek za druženje s prijatelji. Za prste obliznit, res dobro. Za pripravo francoske pite s paradižniki, kozjim sirom in zelišči bomo uporabili crème fraîche. Crème fraîche pridobivajo iz pasteriziranega kravjega mleka, kjer sladki smetani dodajo mlečno kislinske bakterije, ki zgostijo smetano in ji dajo značilen okus. Je bogatega in polnega kremnega okusa. BIO crème fraîche, ki je na voljo v Vita Care, lahko uporabimo v številnih receptih za sladice, odlična je tudi v kombinaciji s svežim sadjem. Recept za francosko pito (quiche lorraine) s paradižniki, kozjim sirom in zelišči Sestavine (za štiri osebe):
  • 250 g BIO kozjega sira
  • 2 jedilni žlici BIO crème fraîche
  • 2 BIO jajci
  • 3 do 4 vejice svežega BIO timijana
  • 2 vejici BIO šetraja
  • 2 do 3 vejici svežega BIO origana
  • polovica BIO stroka česna
  • BIO črni poper, sol
  • 450 g BIO češnjevega paradižnika
Sestavine za testo:
  • 220 g BIO moke
  • 30 g BIO parmezana
  • BIO jajce
  • 125 g BIO masla
  • čajna žlička morske soli
  V skledo damo moko, nariban parmezan, jajce, sol in na koščke narezano maslo ter z rokami zgnetemo testo. Testo pustimo počivati 20 minut v hladilniku. Nato ga razvaljamo in damo v okrogli pekač za pite. Z vilicami nekajkrat prebodemo testo. Pečemo v pečici 15 minut pri 190 stopinjah Celzija. Češnjeve paradižnike operemo. Osmukamo listke timijana, origana in šetraja in jih na drobno sesekljamo. Česen olupimo in ga na drobno sesekljamo. V skledico damo kozji sir, jajce, crème fraîche, česen in zelišča ter vse skupaj premešamo. Začinimo s soljo in poprom. Pripravljen sirov nadev razporedimo po pečenem testu, dodamo še razpolovljene češnjeve paradižnike. Pečemo v ogreti pečici 20 minut pri 180 stopinjah Celzija.

Dodaj odgovor