Hren pride na naše jedilnike predvsem v velikonočnem času, a bi ga bilo zaradi njegovih številnih dobrih lastnosti dobro uživati pogosteje, vendar zmerno. Uporablja se njegova valjasta korenina, ki ima zaradi vsebnosti močnega eteričnega olja, oster in pekoč vonj. Vseh velikonočnih dobrot, s katerimi obložimo mizo, si preprosto ne moremo predstavljati brez te pekoče rastline. Obvezno ga ponudimo nastrganega poleg pirhov in slastne šunke köpa xenical utan recept. Hren je veljal za ostro začimbo v času, ko poper še ni bil splošno dostopen in dovolj poceni. Seveda pa so ga včasih redno pripravljali v času kolin, pri uživanju zelo mastne hrane in v pustnem času. Bela korenina je uporabna v zimskih mesecih, ki imajo v imenu črko r. Hren deluje antiseptično, antibiotično, antikancerogeno in diuretično. Zelo priporočljivo ga je uživati v času prehladnih obolenj.

Recept Jabolčni hren

150 g svežega hrena
250 g jabolk
1 ščepec sladkorja
1 ščepec soli
3 žlice olja
3 žličke kisa

Tri žlice kisa zmešamo s tremi žlicami vode.
Hren olupimo, drobno naribamo in takoj
zmešamo z razredčenim kisom. Jabolka operemo, olupimo, jim odstranimo peščišča in na drobno naribamo. Zmešamo jabolka in hren, dodamo
še ščepec sladkorja in soli, tri žlice olja, dobro premešamo
in postrežemo v servirni posodici.

Dodaj odgovor