Hren pride na naše jedilnike predvsem v velikonočnem času, a bi ga bilo zaradi njegovih številnih dobrih lastnosti dobro uživati pogosteje, vendar zmerno. Uporablja se njegova valjasta korenina, ki ima zaradi vsebnosti močnega eteričnega olja, oster in pekoč vonj. Vseh velikonočnih dobrot, s katerimi obložimo mizo, si preprosto ne moremo predstavljati brez te pekoče rastline. Obvezno ga ponudimo nastrganega poleg pirhov in slastne šunke. Hren je veljal za ostro začimbo v času, ko poper še ni bil splošno dostopen in dovolj poceni. Seveda pa so ga včasih redno pripravljali v času kolin, pri uživanju zelo mastne hrane in v pustnem času. Bela korenina je uporabna v zimskih mesecih, ki imajo v imenu črko r. Hren deluje antiseptično, antibiotično, antikancerogeno in diuretično. Zelo priporočljivo ga je uživati v času prehladnih obolenj.

Recept Jabolčni hren

150 g svežega hrena
250 g jabolk
1 ščepec sladkorja
1 ščepec soli
3 žlice olja
3 žličke kisa

Tri žlice kisa zmešamo s tremi žlicami vode.
Hren olupimo, drobno naribamo in takoj
zmešamo z razredčenim kisom. Jabolka operemo, olupimo, jim odstranimo peščišča in na drobno naribamo. Zmešamo jabolka in hren, dodamo
še ščepec sladkorja in soli, tri žlice olja, dobro premešamo
in postrežemo v servirni posodici.

Dodaj odgovor