Kombinacija cinka in vitamina C deluje sinergično, saj imata oba vlogo pri delovanju imunskega sistema in pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Vitamin C je esencialno hranilo za človeka, ki ga zaradi odsotnosti encimske aktivnosti L-gulonolakton oksidaze ne moremo sintetizirati sami. Je najpomembnejši vodotopni neencimski antioksidant v plazmi in tkivih ter hkrati kofaktor vsaj osmih encimov. Vitamin C ima pomembno vlogo pri absorpciji železa iz črevesja in krepitvi obrambne sposobnosti imunskega sistema.
Dopolnjevanje z vitaminom C je smiselno za preprečevanje in zdravljenje skorbuta ter pri pomanjkanju vitamina C pri stanjih s povečanimi potrebami po vitaminu C npr.
· zvečani telesni napori,
· kajenje,
· stres,
· okužbe,
· pooperativna stanja,
· nagnjenost h krvavitvam,
· rane in opekline,
· nezadosten vnos vitamina C, zlasti pozimi in zgodaj spomladi.
Povprečna potreba po vitaminu C znaša 90 mg/dan. Podatki iz evropskih prehranskih raziskav kažejo, da so povprečni dnevni vnosi vitamina C med 69-130 mg za moške in 65-138 mg za ženske. Z uživanjem 5 različnih vrst sadja in zelenjave na dan zaužijemo vsaj 200 mg vitamina C.
Priporočenih vnosov vitamina C ni možno in ni treba dosegati vsak dan, sploh pa ne sorazmerno z vsakim posameznim obrokom.
Peterlin Mašič L, Obreza A, Vovk T. Minerali, vitamini in druge izbrane snovi. Ljubljana : Slovensko farmacevtsko društvo, 2020.