Danes jagode gojijo in uživajo skoraj po vsem svetu. Znani so trije tipi:

  • enkrat rodne jagode, ki skoraj vse plodove oblikujejo pozno spomladi ali zgodaj poleti
  • mesečne jagode, ki nas razvajajo v poletnih mesecih in kratek čas še jeseni
  • gozdne jagode, ki svoje drobne, vendar izredno aromatične plodove ponujajo le enkrat letno, in to pozno spomladi ali zgodaj poleti. Ravno te jagode so dobro poznali naši predniki, ki so jih nabirali po obširnih gozdovih.

S križanjem je nastalo več različnih vrst jagod. Med najbolj priljubljene vrste sodita marmolada in gardena. Jagode vrste marmolada so velike, z značilno pravilno koničasto obliko in svetleče rdeče barve. Jagode vrste gardena so srednje debele, tudi koničaste, intenzivno rdeče barve in zelo svetleče. Sadeži pri obeh vrstah so sladkega, aromatičnega in polnega okusa. Obe vrsti nas razvajata s svojimi okusnimi sadeži od maja do konca junija. Od sorte jagod je odvisna tudi barva, ki je lahko v vseh odtenkih rdeče. Od sorte sta odvisna tudi trdota mesa in aromatičnost plodu. Najbolj aromatične so seveda sveže jagode, zamrznjene izgubijo velik del arome, ker ob zamrzovanju/odtajanju popokajo celične stene in se aroma izgubi.

Gojenje jagod

Sadike jagod najbolj uspevajo v rahlo kiselkasti in dobro izsušeni zemlji. Zemlja, ki je okoli rastline mokra oziroma če je okoli korenin veliko vode, povzroči različne bolezni in v končni fazi tudi odmrtje rastline. Za bogat pridelek naj bo zemlja dobro pognojena. Ob uporabi organskih gnojil je priporočeno, da rastlino gnojimo jeseni! V zimskem času je priporočljivo, da rastline pokrijemo s senom, slamo ali s smrekovimi vejicami, kar pa zgodaj spomladi odstranimo. V tem času je primerno odstraniti tudi stare, rjave liste. Med cvetenjem rastline, če je suša, ne pozabite zalivati! Istočasno je dobro dodati s kalijem bogato vodotopno gnojilo. Pred zorenjem jagod lahko okoli rastline položite folijo, da sadeži ostanejo čisti. Preden jagode zaužijete, jih pod tekočo vodo dobro umijte, nikar jih pa ne namakajte v vodi! Velja pa, da jagode oplaknemo, preden jih začnemo čistiti, ker če »muho« odstranimo pred umivanjem, v sadež vstopi voda in ga začne lužiti.

Če nimate vrta, lahko jagode vzgajate tudi na terasi, balkonu … v večjih loncih. Vaš balkon bo imel poseben čar, če se boste odločili za vzgojo visečih jagod. Tudi pri tej vzgoji morate biti pozorni na odvajanje odvečne vode, na primerno zemljo – zemlja za jagode, na gnojenje in seveda na sončno lego, kjer bodo sadeži lepo in enakomerno dozoreli.

V prostem času, ob rekreaciji, si pa privoščite nabiranje drobnih, okusnih, aromatičnih gozdih jagod. Pri tem lahko sodeluje vsa družina in prav vsi boste zelo, zelo zadovoljni, ko bodo v domači kuhinji zadišali ti majhni, omamni sadeži in se boste sladkali z njimi!

Jagode lahko kupujemo čez vse leto, vendar so boljšega okusa tiste, ki so zrasle na prostem, bolj zdrave so pa tiste, ki rastejo na domačem vrtu, če pa to ni možno, pa vsaj v bližnjem okolišu. Najboljše so jagode »z vrta na krožnik«, če jih pa kupujemo, jih pojejmo čim prej, shranjujmo jih v hladilniku, vendar le za dan do največ dva. Pri shranjevanju v hladilniku jih ne zaužijmo mrzle, ker take nimajo polnega okusa!

 

Vir:www.bodieko.si

Dodaj odgovor