Naše telo vitamina C ne more proizvajati samo, prav tako pa ga ne more skladiščiti, temveč ga izloča z urinom. V organizem ga moramo torej vnašati sproti, z uravnoteženo vsakodnevno prehrano. Za še učinkovitejšo oskrbo oz. v primeru večjih potreb po vitaminu C pa je seveda najbolje poseči po kakovostnih in preverjenih prehranskih dopolnilih.
Rumena paprika
Že 75 g rumene paprike nam zagotovi 137 mg vitamina C. Paprika je odlično živilo, ki nam bujno raste po vrtovih, zato je ne zanemarjajmo in jo redno vključujmo v obroke. Privoščimo si jo tudi surovo, saj se drugače med toplotno obdelavo vsebnost vitamina C nekoliko zmanjša. Z zorenjem paprike se vsebnost vitamina C povečuje.
Črni ribez
Antioksidanti flavonoidi antocianini dajejo ribezu njegovo značilno temno vijola barvo. Ribez je zaradi visoke vsebnosti vitamina C, antocianinov in nizke vsebnosti sladkorja odlično živilo v času hujšanja, za sladkorne bolnike ter tiste, ki želite na naraven način zadostiti potrebam po vitaminu C.
Limone
Limona in limonin sok delujeta kot antioksidanta. Poleg tega, da je limona dober vir vitamina C
Pomaranče
Pomaranče so priljubljen sadež, sploh v tem jesensko zimskem času in nam lahko pomagajo zaužiti pomembno večjo količino vitamina C. Tudi ostali citrusi so bogati z vitaminom C. Polovica grenivke vsebuje na primer 44 mg vitamina C, mandarina pa 24 mg vitamina C.
Jagode
Ena skodelica jagod (152 g) vsebuje kar 89 mg vitamina C. Jagode vsebujejo poleg tega še mangan, flavonoide, folat in druge antioksidante.
Špinača
Špinača je temno zelena listnata zelenjava, ki poleg vitamina C vsebuje tudi vitamin A, kalcij, mangan, prehransko vlaknino, folat in kalij. V kuhinji je vsestransko uporabna. Lahko jo jemo surovo kot solato, lahko jo dodamo v zelenjavne sokove in smutije, lahko jo uporabimo kot prikuho s krompirjem ali pa iz nje naredimo odlično špinačno lazanjo
Rumeni dren
Drenove plodove imenujemo drnulje, ki so, ko dozorijo, značilne temno rdeče barve. Zorijo od sredine julija pa tja do septembra, če so malo bolj pozne sorte. Plodovi drena imajo trpko-kiselkast okus, uživa se jih lahko surove ali pa se jih uporabi za pripravo marmelad, likerjev, čajev, sokov, kompotov, itd. Plodovi vsebujejo visoko vsebnost fenolov, antioksidantov antocianinov ter vitamina C. Gram suhe snovi vsebuje 83,9 µg vitamina C.
Priporočamo prehransko dopolnilo Vita Care Plus Vitamin C, ki vsebuje 800 mg vitamina C v eni kapsuli.
Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.
Reference