Spodaj boste našli nekaj okusnih receptov za jedi iz čemaža. Pa dober tek!
Drobno zrezani ali s paličnim mešalnikom zmešani listi so izjemno okusni v namazih s skuto ali z zmletimi oreški. Uporabljamo lahko tudi popke, socvetne peclje, socvetja in mlade plodove čemaža. Tudi trde čebulice so uporabne, predvsem za vlaganje v olje ali kis, vendar so običajno vsaj četrt metra globoko v tleh.

Čemažev pesto

Sestavine:

  • 150 ml olivnega olja,
  • 1 šopek mlade čebule, drobno narezan,
  • 4 zdrobljeni stroki česna (ali malce več, če bomo namesto čemaža uporabili špinačo),
  • 200 g listov čemaža ali 200 g zrelih špinačnih listov,
  • 20 g svežega drobnjaka, nasekljanega,
  • 100 g pinjol,
  • 100 g drobno naribanega parmezana.

Priprava:

  1. Za pesto segrejemo 3 jedilne žlice olivnega olja v majhni ponvi za cvrtje. Dodamo mlade čebulice in polovico zdrobljenega česna ter kuhamo približno dve minuti oziroma dokler se čebulice ne zmehčajo. Vse skupaj predenemo v multipraktik in počakamo, da se ohladi. Medtem narežemo čemaževe ali špinačne liste na tanke trakove. Dodamo jih v multipraktik skupaj s preostalim česnom, nasekljanim drobnjakom, pinjolami in olivnim oljem, nato sestavine zmeljemo v pasto. Predenemo jo v posodo ter primešamo parmezan in sol po okusu.
  2. V vreli soljeni vodi skuhamo testenine po navodilih. Medtem v drugi ponvi od dve do tri minute kuhamo grah in beluše. Oboje odcedimo in prihranimo skodelico vode, v kateri so se kuhale testenine.
  3. Testenine damo v vročo ponev, dodamo 6 žlic pesta, 4 žlice vode, ki smo jo prihranili od testenin, in smetano. Mešamo tako dolgo, da se vse sestavine povežejo s kremnim pestom. Na koncu dodamo še grah in beluše, parmezan po želji in še enkrat premešamo. Takoj postrežemo.
Recepti za čemaž, čemaževa juha, čemažev pesto

Čemažev namaz za na kruh

Za čemažev namaz potrebujemo:

  • Nekaj mladih cemaževih listov,
  • nekaj žlic puste skute,
  • navadni jogurt

Skuto najprej dobro vmešamo skupaj z jogurtom. Da bo namaz boljšega okusa, lahko uporabimo nekoliko bolj kremast jogurt. Nato primešamo na drobno sesekljane
čemaževe liste. Če namaz postane preveč redek, mu dodamo še nekoliko skute, ali pa lahko tudi večjo količino čemaža (po okusu). Namaz uporabimo takoj, ponudimo pa ga lahko kot samostojno jed s svežim kruhom ali pa kot prilogo ob kuhanem krompirju ali narezku.

Zeliščni čemažev pesto

Pesto, ki ga lahko uporabimo kot dodatek omakam ali kot namaz.

Potrebujemo:

  • šop čemaževih listov,
  • nekoliko bazilikinih listov,
  • pinjole,
  • olivno olje,
  • nariban parmezan

Pinjole najprej prepražimo v suhi ponvi, nato pa jih v možnarju stremo. Potem dodamo še čemaž in baziliko in vse skupaj premešamo. Najbolje je, da stremo vsako sestavino posebej in jih šele na koncu zmešamo skupaj s parmezanom in olivnim oljem.

Čemažev namaz

Čemaževa juha

Tudi čemaževa juha je lahko odlična samostojna jed, malica ali pa predjed. Pripravimo jo tako, da sveže cemaževe liste najprej poparimo in zmeljemo skupaj z nekaj vode. Na žlici masla z moko naredimo svetlo prežganje. Dodamo prej pripravljeno čemaževo maso in jo na hitro popražimo. Zalijemo z vodo. Naribamo surov krompir, muškatni orešček, solimo in kuhamo še dobrih 15 minut. Na koncu za boljši okus in izgled dodamo še nekaj sveže sesekljanih čemaževih listov ter žlico kisle smetane.

Spomladanska krompirjeva solata

Sestavine: • 800 g kuhanega krompirja • 160 g svežega ali zamrznjenega graha • 1 korenje.

Preliv: • 100 ml jogurta • 100 ml lahke majoneze • 1.žlica sesekljanega svežega čemaža • sol • poper po okusu • 2 žlici kisa • malo vode.

Priprava: kuhan krompir olupimo in narežemo na lističe, surovo korenje očistimo ter narežemo na rezance. Grah skuhamo in dodamo ostalim sestavinam.

Zmešamo preliv in ga polijemo po krompirju, grahu in korenčku. Solato pustimo nekaj časa stati, šele nato ponudimo.

Čemažev jogurtni preliv

Sestavine:• 1 čebula • 1 žlica sesekljanega svežega čemaža • 100 ml jogurta • 100 ml sladke smetane • po okusu sesekljan zeleni koper • kreša • peteršilj • poper in sol.

Priprava: oprana in osušena zelišča na drobno sesekljamo, enako tudi čebulo. Vse sestavine zmešamo z jogurtom in smetano, solimo in popramo po želji.

VIR: bodieko.si

Dodaj odgovor