Pomlad je čas, ko v gozdu zadiši po čemažu.
Zaradi svoje arome in okusa je cenjen v kulinariki, saj ponuja veliko možnosti za ustvarjanje. Pri nekaterih je celo bolj priljubljen kot česen. Iz njega izdelujemo namaze, kuhamo juhe, rižote in omlete ter ga vklučujemo kot začimbo v solate
Zgodaj spomladi nabiramo čebulice in mlade liste, konec aprila in v začetku maja pa popke. Za nabiranje je dobro izbrati neoporečna okolja v katerih rastline niso bile izpostavljene različnim onesnaženjem kot so avtomobilski izpuhi, gnojila, fitofarmacevtska sredstva, prašnati delci, ipd.
Čemaž sicer vsebuje žveplo vsebujoče sestavine tako kot česen, npr. tiosulfinate in ajoene. Ker žveplove spojine hitro izhlapijo, nastane neprijeten zadah, ki pa ga lahko preženemo z žvečenjem peteršilja. V čemažu so prisotni glutamil peptidi in cisteinsulfoksidi (aminokislina, ki vsebuje žveplo). Pri encimskem razkroju cisteinsulfoksida aliina z encimom aliinazo prek vmesnih produktov nastane alicin (tiosulfinat). Tiosulfinate vsebujejo le sveži listi čemaža. Zaradi nestabilnosti papri reakcijah nastanejo sekundarni sulfidi (dialilsulfid), ki dajejo čemažu značilen vonj po česnu. Poleg tega pa vsebuje še peptide z žveplom, vitamin C, lipide, steroide in kalcij. Količina sestavin prav tako kot pri drugih zeliščnih rastlinah niha glede na podnebje, čas nabiranja, način shranjevanja in izvora.
Znano je tudi njegovo protektivno in podporno delovanje na kardiovaskularni sistem. Čemaž je glede uživanja sorazmerno varen, vendar lahko pri posameznikih pride do neželenih učinkov, predvsem zaradi antikoagulacijskega delovanja (preprečevanja strjevanja krvi). Pri čezmernem uživanju lahko pride tudi do težav z želodcem in prebavnih motenj. Posebna previdnost je potrebna pri bolnikih, ki uživajo antikoagulante in tiste, ki se zdravijo s kemoterapijami, zaradi preobčutljivosti sluznic.
In še nekaj idej, kaj vse lahko pripravimo iz čemaža:
Za pomladanske kure nabiramo sveže liste čemaža, za poletne pa čebulice, iz katerih pripravimo sok. Dve pesti listov ali čebulic v mešalniku zmešamo s 100 ml vode, odcedimo in shranimo v hladilniku. Jemljemo trikrat na dan po 2 žlici soka. Iz listov pa pripravimo špinačo ali jih dodajamo solati.
Čemaževe liste dobro operemo in narežemo v kozarce s širokim grlom, toliko da jih je 1/3 (gosto stisnjenih listov), prelijemo s 60-% alkoholom in pustimo stati 3 tedne. Vmes večkrat pretresemo. Tinkturo uživamo 2- do 3-krat na dan z malo vode pri povišanem krvnem tlaku.
Potrebujemo: 1 liter olivnega olja, 10 dag čemaževih listov.
Drobno narezane čemažev liste prelijemo z olivnim oljem. Kozarec postavimo za 3 tedne v temen prostor. Precedimo in nalijemo v steklenico. Olje lahko uporabimo za zabelo za solate, v omakah, lahko pa ga uporabimo tudi za vtiranje v kožo pri ekcemih, dermatitisu in na splošno, če imamo suho kožo.
Potrebujemo: 2 sirna namaza, 2 žlici olivnega olja in 6 žlic sesekljanih listov čemaža.
Vse sestavine zmešano in namažemo na polnovredni kruh. V namaz po okusu lahko vmešamo še skuto.
Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.
Reference: