Brezplačna dostava pri nakupu nad 20 €
0.00 0
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Rozacea

Rozacea je kronična vnetna kožna bolezen, za katero so značilni simptomi, kot so zardevanje obraza, razširjene žilice (telangiektazije), rdečina obraza, papule, pustule in v hudih primerih tudi gomoljasta zadebelitev nosu (rinofima).

Najpogosteje prizadene ljudi med 30. in 50. letom starosti s svetlo kožo. Prizadene enako moške kot ženske, vendar naj bi pri moških potekala v hujši obliki. 

Patofiziologija rozacee je kompleksna in ni v celoti razumljena, vendar menimo, da vključuje motnje v imunskem sistemu, nenormalnosti v uravnavanju prekrvavitve in vpliv zunanjih okoljskih dejavnikov. Prepoznava in odpravljanje dejavnikov tveganja ima ključno vlogo pri obvladovanju in preprečevanju izbruhov rozacee.

Genetika ima pomembno vlogo pri rozacei, saj se ta pogosto pojavlja pri več družinskih članih. Ta genetska nagnjenost kaže na dedni element, čeprav specifičnih genov za rozaceo niso našli.

Okoljski dejavniki so prav tako ključni pri nastanku in poslabšanju simptomov in znakov rozacee. Ultravijolično sevanje, ekstremne temperature, veter in ostre vremenske razmere lahko izzovejo ali poslabšajo za rozaceo značilno obrazno rdečico. Poleg tega so možni sprožilci, ki lahko povzročijo navale vročine in rdečice v obraz ter poslabšajo stanje, tudi uživanje vročih napitkov, začinjene hrane, alkohola in naporna fizična aktivnost.

Živila igrajo pomembno vlogo

Rdečico lahko pogosto povzroči tudi določena hrana ali pa morda neurejena prebava. 

Tisti, ki imajo težave z aknasto kožo, bi morali slediti določeni dieti in uživati hrano, ki velja za protivnetno. Enako velja tudi za tiste, ki imajo težave z rdečico. Izogibati bi se morali glutenu, mlečnim izdelkom in sladkorju. 

Prav tako bi morali uživati meso živali, ki so vzrejene v naravnem okolju in ne v tovarnah mesa. Priporočljivo je uživanje sadja, zelenjave, predvsem listnate in zelene, ter rib. Pomembno pa je tudi, da se na jedilniku redno znajdejo živila, bogata s cinkom, vitaminom A, antioksidanti, vlakninami in omega-3-maščobnimi kislinami. 

Do danes je bilo za več živil ugotovljeno, da spadajo med najpogostejše sprožilce bolezni. To so:

mleko in mlečni izdelki,

alkohol,

začinjena hrana,

čokolada,

sojina omaka in

kvas.

Ne pravijo brez razloga, da koža zgolj odraža tisto, kar se dogaja v našem telesu. V primeru, da sumite na rozaceo, obiščite svojega ali bližnjega dermatologa ter se naročite na pregled. Ni vsaka rdečica rozacea, vsekakor pa je pomembno, da vemo, če jo imamo. Poskrbite za zdravo in uravnoteženo prehrano, pazite pa tudi na pravo izbiro kozmetike in poskrbite za pravilno nego kože. 

Zdravljenje in nega: 

Rozacea je kronično vnetno stanje, in ko se koža vname, je to jasen znak, da je vnetje drugje v telesu. Da bi prepoznali oziroma odpravili vzrok vnetja, so pomembni: 

uravnavanje hormonov (hormoni nadledvične žleze, ščitnice, spolnih hormonov), 

izboljšanje prebavne funkcije in črevesnega mikrobioma, 

izločanje sprožilcev iz hrane in

zmanjšanje okoljskega sprožilnega sistema.

Izjemno suha koža je lahko rezultat pomanjkanja lipidov, to pa se lahko kaže tudi v obliki rdečice. Kožo je zato treba redno vlažiti in negovati s hranljivimi kremami, namenjenimi suhi koži, uporabite pa lahko tudi različna naravna olja, kot so denimo eterična ter mandljevo in olivno olje. Izogibajte se le oljem na parafinski osnovi, ki kožo zapirajo in škodujejo poram.

K večji prožnosti kože močno pripomore hialuronska kislina, ki je sicer tudi sestavni del kože in nase veže vodo. Prispeva k večji gostoti kože in s tem k njeni večji prožnosti, saj v tkivih zadržuje vodo. V kozmetičnih izdelkih se pojavlja pod imenom ‘sodium hyaluronate’.

Za dobro počutje in vitalnost preverite pester izbor prehranskih dopolnil Vita Care Plus.

Reference