Spomladi, običajno nekje na začetku maja, zrak zadiši po smrekovih vršičkih. Mnogi izkoristijo priložnost, da naberejo čim več vršičkov za izdelavo pripravkov, ki so lahko zelo koristni v hladnejših mesecih. Verjetno najbolj znan je sirup, ki ga izdelamo iz smrekovih vršičkov in sladkorja. Pomaga predvsem pri lajšanju kašlja in pri bolečem grlu. Smrekovi vršički namreč veljajo za izvrsten vir vitamina C, vsebujejo pa tudi veliko karotenoidov in drugih antioksidantov, različnih mineralov, kot sta kalij in magnezij, ter klorofila, ki med drugim pomaga pri izboljšanju oskrbe celic s kisikom.

Najbrž veste, da je mogoče iz smrekovih vršičkov poleg sirupa pripraviti tudi zdravilni čaj. Seveda pa sirup in čaj še zdaleč nista edini možnosti, ki ju imate. Večina ljudi se ne zaveda, kako vsestransko uporabni so lahko smrekovi vršički. Za vas smo zato zbrali nekaj izvirnih možnosti njihove uporabe. Opozarjamo le, da se izogibajte nabiranju vršičkov v bližini zelo prometnih cest in da pazite, da ne boste nabrali preveč vršičkov na enem drevesu. Poleg tega upoštevajte, da je smrekove vršičke najbolje nabirati takrat, ko sta za nami vsaj dan ali dva sonca.

Pesto iz smrekovih vršičkov

Pesto iz smrekovih vršičkov

Smrekovi vršički so lahko čudovita osnova za zdrav pesto, ki ga je mogoče pripraviti povsem brez uporabe olja. Bazilika zelo uspešno nevtralizira rahlo grenek priokus smrekovih vršičkov. Če želite, da bo imel pesto malce okusa po siru, pa priporočamo tudi dodatek jedilnega kvasa v kosmičih, ki velja za izvrsten vir vitaminov iz skupine B.

Sestavine:

  • približno 150 gramov smrekovih vršičkov
  • šop sveže bazilike
  • 30 gramov pinjol
  • 2 žlici jedilnega kvasa v kosmičih (neobvezno)
  • ½ žličke himalajske soli
  • sok ¼ limone
  • 30 mililitrov vode

Navodila za pripravo:

Sestavine preprosto stresite v kuhinjski mešalnik in mešajte toliko časa, dokler ne dobite homogene mase. Pretresite v posodico, ki jo nato nepredušno zaprite. Pesto lahko v hladilniku hranite nekaj dni. Uporabljate ga lahko kot omako za testenine, njoke, za rižoto ipd. Okusen pa je tudi kot namaz na kruhu. Če pri roki nimate pinjol, jih lahko poskusite zamenjati tudi z drugimi vrstami oreščkov.

Pražene gobice s smrekovimi vršički

Smrekove vršičke je mogoče uporabiti tudi kot »začimbo«, s katero popestrite okus številnih znanih in manj znanih jedi. Še posebej okusna je lahko kombinacija vršičkov in gobic. Smrekovi vršički tu poudarijo zemeljsko noto jedi in pričarajo prav poseben užitek za vaše brbončice.

Sestavine:

  • 2 žlici olivnega olja
  • 300 gramov gobic po izbiri
  • ¼ žličke soli
  • 1 žlica nasekljanih smrekovih vršičkov
  • 2 žlici nasekljanega drobnjaka
  • ščep popra

Navodila za pripravo:

Izbrane gobice najprej dobro operite in jih osušite. Po potrebi jih narežite na manjše koščke. V ponvi segrejte olivno olje ter dodajte gobice in sol. Pražite, dokler ne izhlapi vsa tekočina. Ko gobice rahlo porjavijo oziroma postanejo zlato rjave barve,  dodajte še smrekove vršičke in drobnjak. Če želite, lahko drobnjak zamenjate tudi z mlado čebulo. Pražite še približno minuto in vmes ves čas mešajte. Na koncu jed posujte še z malce popra. Postrezite s kosom kruha ali kot prilogo.

»Marmelada« malce drugače

Verjetno ne bi pomislili, da je mogoče iz smrekovih vršičkov pripraviti tudi nekakšno marmelado oziroma žele. Vendar je prav to ena izmed najbolj zanimivih možnosti uporabe. Kozarčki te zelo posebne »marmelade« so lahko tudi izvrstno in povsem unikatno darilo, ki se ga bodo obdarovanci zagotovo razveselili.

Sestavine:

  • 700 gramov smrekovih vršičkov
  • 1,5 litra vode
  • 400 gramov sladkorja
  • 100 mililitrov limoninega soka
  • 5 žličk pektina v prahu

Navodila za pripravo:

Najprej nasekljajte smrekove vršičke, kar bo pripomoglo k sprostitvi arome. Stresite jih v večji lonec in prilijte vodo. Zavrite in kuhajte še približno 3 minute, nato pa lonec odstavite s štedilnika. Počakajte, da se mešanica ohladi na sobno temperaturo. Če želite močnejši okus, lahko počakate tudi čez noč. Nato mešanico precedite. Dodajte limonin sok in zavrite. Pektin zmešajte s sladkorjem in stresite mešanico v tekočino. Vseskozi mešajte, da preprečite nastajanje grudic. Mešajte toliko časa, dokler mešanica ponovno ne zavre. Odstranite s štedilnika in vlijte mešanico v vroče, sterilizirane kozarce. Pazite, da na vrhu pustite malo prostora. Zaprite kozarce. Če želite podaljšati rok uporabnosti marmelade oziroma želeja iz smrekovih vršičkov, kozarce za nekaj minut položite v lonec z vrelo vodo.

Vloženi smrekovi vršički

Vsi zelo dobro poznamo vložene kumarice ali vloženo papriko. Redko pa pomislimo, da pride postopek vlaganja v poštev tudi marsikje drugje. Da, prav ste uganili, tudi pri smrekovih vršičkih. Gostje, ki jim boste postregli to izvirno poslastico, bodo zagotovo povsem navdušeni.

Sestavine :

  • 300 gramov smrekovih vršičkov
  • 2,5 decilitra vode
  • 100 mililitrov jabolčnega kisa
  • 2 žlički soli

Navodila za pripravo:

Najprej očistite vršičke in z njimi napolnite steklene kozarce. Na vrhu pustite dober centimeter prostora. V loncu segrejte mešanico vode, kisa in soli, ki jo nato prelijte po smrekovih vršičkih. Ponovno pazite, da ne greste povsem do roba. Kozarce zaprite in jih nekaj minut kuhajte v vreli vodi. Najbolje je, da počakate, da vršički stojijo približno 3 mesece, preden jih začnete uporabljati. Po želji lahko količino posameznih sestavin tudi povečate in si tako pripravite pravo ozimnico iz vloženih smrekovih vršičkov.

Aromatični kis

Obogaten aromatični kis

Solate so izjemno zdrave, vendar pa lahko postanejo malce dolgočasne, če vedno uporabljate enak preliv. Odlična rešitev je lahko, da kis obogatite z zanimivimi aromami, za kar so smrekovi vršički zelo pripravni. To je pravzaprav ena izmed najpreprostejših možnosti uporabe vršičkov. Celotni postopek vam bo vzel le nekaj minut. Kozarce napolnite s smrekovimi vršički (v vsak kozarec približno 100 gramov) in jih prelijte s kisom po izbiri, najbolje z jabolčnim. Zaprite in dobro pretresite ter počakajte vsaj nekaj ur, preden mešanico precedite in kis uporabite. Za močnejši okus pa je priporočljivo, da kozarce postavite na temnejše mesto za nekaj tednov. Podobno kot s kisom lahko naredite tudi s soljo, ki jo nato uporabite za začinjanje jedi ali pa za pripravo sproščujočih kopeli z dodatkom aromaterapije, za katero poskrbijo smrekovi vršički.

vir: bodieko.si

Dodaj odgovor