Menda ni prebavi prijaznejše oblike fižola, kot je stročji fižol. Ker vsebuje veliko visokovrednih beljakovin, deluje poživljajoče na celotno telo. Zaradi številnih pozitivnih učinkov na telo se spodobi, da ga v poletnih mesecih zajemamo z veliko žlico!

Stročji fižol krepi prav vse telo. Vsebuje veliko beljakovin, vitaminov (A, C, K, B1, B2 in B3), folne kisline, kalcija, železa, niacina in še bi lahko naštevali. Menda ni pomembnejšega telesnega organa, ki ga stročji fižol ne bi spravil k živahnejšemu delovanju. Odpravlja utrujenost, pomaga pri preskrbi celic s kisikom, pospešuje presnovo, spodbuja razvoj koristnih mikroorganizmov v debelem črevesu, krepi delovanje živčnega sistema in jeter ter pripomore k učinkovitejšemu delovanju sečil. Med drugim tudi znižuje holesterol. In prav zaradi številnih pozitivnih učinkov je priporočljivo, da si ga v poletnih mesecih pogosto privoščimo.

Stročji fižol s sezamom

Sestavine za 4 osebe
2 žlici sezamovih semen
450 g stročjega fižola
2 žlički riževega kisa
2 žlički sojine omake
0,5 žličke sezamovega olja
2 ščepca soli
1 ščepec sveže mletega črnega popra

Na kuhalnik pristavimo ponev, v kateri na suho popražimo sezam. Sezam pražimo na nizkem ognju, ponev pa večkrat potresemo, da se sezamova semena enakomerno popražijo. Ko se sezam zlatorjavo obarva, ga pretresemo v skledico. Stročji fižol očistimo, mu odrežemo konce, nato pa ga narežemo na krajše kose. Stročji fižol stresemo v lonec in zalijemo s toliko vode, da je povsem pokrit. Lonec pristavimo na kuhalnik in počakamo, da voda zavre. Ko voda zavre, ogenj malo zmanjšamo in fižol kuhamo še 10 minut. Ko je dovolj mehak, ga odcedimo.

Medtem ko se fižol kuha, v skodelici skupaj zmešamo kis, sojino omako, sezamovo olje, sol in poper.

Kuhan stročji fižol pretresemo v servirno skledo in čezenj prelijemo pripravljeno mešanico. Vse skupaj dobro premešamo, potrosimo s popraženim sezamom in postrežemo.

Dober tek!

Dodaj odgovor