Kaj vam skodelica ne-ekološke kave lahko pove o okoljskih katastrofah in človeški krutosti

Kaj je dobrega v skodelici vrhunske espresso kave, če so zaradi njene pridelave uničeni gozdovi in tla kontaminirana s škodljivimi kemikalijami? Ali vam skodelica najboljše Arabice še tekne, če kmetje z zaslužkom od te kave niti ne morejo šolati svojih otrok? Še najbolj prefinjena ne-ekološka kava naenkrat dobi neprijeten okus. Ne-ekološko pridelana kava ima večji vpliv na naše okolje in ljudi, kot si lahko mislimo.

Kava je drugo najbolj trgovano blago na svetu – proizvede se je kar 6 milijonov ton na leto.
Zadostiti takšnemu povpraševanju ni enostavna naloga. Tako so se čez čas razvile metode kmetovanja za maksimiranje proizvodnje – na žalost na stroške ljudi in okolja. Rezultat takšnega načina kmetovanja je ne-ekološka, konveniconalna kava. V čem so torej poleg očitnih razlik še razlike med konvencionalno in ekološko pridelano kavo?

1. Konvencionalna kava je med najbolj kemijsko obdelanimi živili na svetu. Prepojena je z umetnimi gnojili, pesticidi, herbicidi, fungicidi in insekticidi. Ne samo, da od tega trpi okolje, tudi ljudje, ki živijo v takšnem okolju trpijo za zdravstvenimi posledicami. Kmetje so izpostavljeni velikim količinam kemikalij med škropljenjem rastlin in med pobiranjem plodov. Škropljenje in gnojenje z umetnimi gnjojili vpliva na okoliške kraje z onesnaženostjo vode in zraka. Te prisotnosti kemikalij niso le neprijetne; mnoge so visoko toksične in škodljive za zdravje ljudi.

Pri ekološkem načinu pridelave kave, niso uporabljena nobena sintetična škropiva ali umetna gnojila, kar pomeni neoprorečna zrna ter čist zrak, zemljo in vodo. Ekološka kava je pridelana le z naravnimi gnojili kot sta kavna pulpa in kompost. Ekološke kmetije prav tako zmanjšujejo vpliv na okolje s tem, ko proizvedejo manj škodljivega ogljikovega dioksida kot ne-ekološke kmetije. Za bonus, ekološka kavna zrna vsebujejo več zdravju koristnih antioksidantov in mnogo ljudi lahko celo okusi razliko. Z ekološko pridelavo kave vaše zdravje in zdravje planeta le pridobita
2. Kot drugo, večina konvencionalnih kavovcev so hibridi, vzgojeni, da vcvetijo na odprem soncu. Kavovcu naravno bolj ustreza senca, vendar je rastlina vzgojena v gostem gozdu težja za obdelavo in obiranje, poleg tega je ni možno posaditi tako na gosto. Zato gozdove »počistijo«, da ustvarijo prostor za odprta polja, kjer gojijo ogromne količne kave, hibrida, ki obožuje sonce. Proizvodnja je s tem povečana, ampak ekosistem flore in favne je porušen. Naravni sovražniki, kot so ptice in kuščarji, ostanejo brez svojega habitata in posledično se poveča populacija insektov, ki uničujejo kavovce. Logično sledi večja uporaba pesticidov. In brez naravnih gnojil (pričjih iztrebkov, listne stelje, naravnega propadanja) se poveča tudi uporaba umetnih (kemičnih) gnojil.

Zaradi pomanjkanja dreves se ob deževju poveča odtok vode. Prst odnaša in z njo naravna hranila, posledično pride do erozije tal in takšne degradacije prsti, da ponovna rast rastlin ni več možna. Deževje ne odplakne le prsti, ampak tudi vse kemikalije s katerimi je bila obdelana – in oboje konča v lokalnih vodovodih.

Ekološko pridelana kava je vzgojena na naraven način – v senci zelenih gozdov, ki zagotavlja dom divjih rastlin in živali, ki vzdržuje rodovitnost tal in vzdržuje unikaten regionalni ekosistem živ. Te gozdnate kmetije so tako bolje zaščitene pred poplavami, ki so posledica klimatskih sprememb. In to zagotavlja kmetom varnejšo investicijo ter prihodnost.

Kava je dobrina, ki prihaja iz ekonomsko deprivilegiranih držav (zlasti Afrike, Latinske Amerike in JV Azije) in nepravično trgovanje lahko še poslabša položaj kmetov. Zato je pri kavi še toliko bolj pomembno, da kupujete takšno, katere proizvajalci in predelovalci delujejo po načelu Fairtrade. Z izločitvijo številnih posrednikov se proizvajalcem omogoči neposreden dostop do tržišča, boljše plačilo in enakovrednejši položaj v trgovinski verigi, ki postane preglednejša in bolj uravnotežena. Več o pravični trgovini si lahko preberete tukaj.

Kaj lahko naredite? Trg ekološko pridelane kave se je povečal kot posledica povečanega povpraševanja ljudi, ki želijo piti napitek z dobrim očutkom. Proizvodnja se lahko in se spreminja glede na odločitve, ki jih sprejemate v trgovini ali v svoji najljubši kavarni – tako lahko glasujete s svojo skodelico. Z nakupom ekološko pridelane kave, kjer lahko (in z zahtevanjem tam, kjer je ne morete), lahko podprete sistem, ki ceni zdrav ekosistem, trajnostne metode in odlično kavo.

vir: Norma.si

Dodaj odgovor